Miksi moni nainen karttaa kuntosalia?
25.11.2014
Tässä yleisimpiä otoksia salia vastustavien ajatuksista ja asenteista sekä pinttyneistä salitavoista, joihin olen törmännyt enemmän kuin usein. Itsekin naissukupuolta edustavana rohkenen sanoa, että suurin osa näistä koskee nimenomaan meitä naisia.
Toivon, että joku salia kammoksuva voisi saada tästä vähän uutta visiota sali-elämästä, koska se on todella hyödyllinen ja tehokas liikuntamuoto moneen tavoitteeseen!
Alkaen asenteista ja vääristä oletuksista.. .
1. En mene salille koska en osaa käyttää laitteita
Lähes joka salilla on tarjolla kuntosali-opastusta sitä haluaville, useimmissa siihen sisältyy myös yksilöllisen saliohjelman tekeminen. Toinen vaihtoehto on mennä henkilön (esim.ystävän) kanssa, joka tuntee laitteet. Saman lihasryhmän laitteita on monenlaisia - kukaan ei voi osata käyttää jokaikistä samantien. Olen käynyt vuosia saleilla ympäri Suomea, ja jokaisella salilla on joku laite mitä joudun ensin tutkiskelemaan tai kysymään neuvoa sen käytöstä, vaikka sen itse käyttötarkoitus olisi täysin tiedossani. Neuvon kysyminen ei ole noloa, päinvastoin. Mielestäni "salikulttuuriin" kuuluu hyvin avulias ja ystävällinen asenne vasta-alkajia ja kysyjiä kohtaan. Kaikki ovat käyneet alun läpi ja tietää ettei laitteita ja painoja voi osata käyttää tuosta vaan.
2. En mene salille, koska saleilla on vain isoja hikisiä miehiä, en halua treenata heidän nähtensä
Miksi? He keskittyvät tasan tarkkaan omiin suorituksiinsa - heillä on tavoite, mikä vaatii kovaa harjoitusta ja keskittymistä. Ajatus, että he naureskelisivat aloitteleville tai naisille tai pienikokoisille, on oletus eikä fakta. Enemmän juuri he joutuvat katseiden alle kokonsa ja usein äänekkään treeninsä vuoksi. Jos se häiritsee, että salilla ylipäätään on miehiä, niin nykyään on monia saleja jotka on suunnattu vain naisille, tai naisille on varattu omia aikoja tai osia salista. Jos ei ole, niin on hyvä ajoittaa oma salillakäyntinsä mahdollisuuksien mukaan ajankohtaan, jolloin on vähiten kävijöitä.
3. En mene salille, koska en todellakaan halua mitään isoja lihaksia
Salilla on mahdollisuus harjoittaa sekä lihas-että aerobista kuntoa. Lihasten kasvattaminen on valinta, ja sellaisen eteen tehdään uskomattoman paljon töitä. Valtaosa salilla kävijöistä ei pidä tavoitteenaan painonnoston mestaruutta..! Jos kysyisi yhdeltäkin "isolta kaverilta"mitä hän on tehnyt saavuttaakseen kyseisen kunnon, saisi 100%:sti vastauksen, mikä vähän avaisi silmiä. Lihakset eivät voi kasvaa hetkessä, ne eivät ilmesty huomaamatta eivätkä "vahingossa".
4. En mene salille, koska haluan vain laihtua
Tehokkaan salitreenin on tutkittu pitävän aineenvaihduntaa yllä myös treenin JÄLKEEN paljon kauemmin, kuin aerobisen. Salilla käynti edesauttaa laihtumista, kiinteytymistä, lihastasapainoa ja varmistaa ettei paino lähde lihaksista, vaan rasvakudoksesta.
Ja sitten jos sinne päätetään kuitenkin mennä, niin...
5. Tehdään liian pienillä painoilla ja liian usealla toistolla. Syynä sama, mikä ylempänä, eli pelätään isoja lihaksia.
Pienillä painoilla ja pitkillä toistoilla on ihan hyvä aloittaa ja herätellä peruslihaskuntoa, mutta ei niihin jämähtää kannata, jos haluaa tarjota vartalolleen parasta. Vartaloa ei myöskään voi muovata juuri lainkaan- ainakaan näkyvästi - niillä samoilla pikku-painoilla ja lukuisilla toistoilla. Kaikenlisäksi salilla ei tarvitse kuluttaa aikaa niin tuhottomasti, kun vain reippaasti nostaa painoja ja vähentää toistoja. Ja silti treenaa tehokkaammin!
6. Samalla ohjelmalla vuodesta toiseen
Kun on saanut ohjelman - on se sitten Fit-lehden sivulta tai salin puolesta tehty (suosittelen lämpimästi yksilöllisesti tehtyä tai ainakin tiettyyn tarpeeseen tehtyä ohjelmaa), niin helposti sitä samaa jatketaan aivan liian kauan. Kehittyminen pysähtyy, koska keho tarvitsee erilaisia ärsykkeitä heti kun se on tottunut vanhoihin. Kehittymisellä en tarkoita niitä pelottavia "isoja lihaksia" vaan ihan normaalia kiinteää, treenattua, hyvinvoivaa vartaloa.
7. Jämähdetään laitteisiin.
Reisien loitontaja tai - lähentäjä laite on näistä kaikkein yleisin, mutta paljon näkee samaa käyttäytymistä kaikissa muissakin laitteissa, mihin vain pääsee istumaan. Niissä luetaan lehtiä, jutellaan kaverin kanssa ja uusin silmiinpistänyt "ajantappokeino"; räplätään puhelinta. Samalla ehkä muutama nopea liike - niillä pienillä painoilla- niin ettei se häiritse keskustelua tai lehdenlukua. Tämä on se asia, mikä itseäni ärsyttää oikeastaan eniten. Harvalla salilla on useampaa kappaletta samaa laitetta ja on todella turhauttavaa odottaa että joku saa juttunsa juoruttua tai lehtensä luettua, kun toiset haluaisivat ihan oikeasti treenata siinä laitteessa. Toki, aina voi pyytää kauniisti päästä väliin, mutta mielestäni kyseessä on muiden huomioiminen ja käytöstavat. Itse katson aina onko joku odottamassa, jos jään lepäämään paikalleni sarjojen välillä. Jos joku luo edes katseen, että voisi olla tulossa, niin nousen pois ja annan hänen tehdä välissä. Yleensä toinen kysyy jäikö kesken, mikä tarkoittaa sitä, että hän tietää nousta ylös sarjojen välissä jotta saan tehtyä omani loppuun. MUUTENKIN sarjojen välissä suositellaan ylösnousua, eikä sitä että lepo otetaan samassa asennossa eikä jaloitella välillä. Useilla saleilla on seinät täynnä muistutuksia tästä asiasta - että laitteisiin ei saa jäädä istumaan- ja silti joka kerta joku laite on jumissa tälläisen "hengaajan" vuoksi.
8. Pelätään rintapenkkiä, kyykkyä, käsipainoja ja peiliä
Moni nainen tekee kaikki liikkeet laitteissa ja välttelee aluetta, missä on peili ja käsipainot/ kyykkytanko. Ne ovat jotenkin "miehisiä", vieraita, epämukavia ja peili taas on ilmeisesti vain kiusallinen tai muuten ikävä.
Kuinka harmi! Jos haluaa pyöreän, kiinteän pepun, on oikeastaan lähes ainoa liike mitä tarvitset: Kyykky.Kyykky ISOILLA painoilla. Jos haluaa nostaa roikkuvaa tai latteaa pakaraa tuumaakaan,niin ylös niistä reiden lähentäjä-ja loitontaja laitteista ja kyykkäämään! Kyykkyjäkin on paljon erilaisia, niinkuin myös tapoja suorittaa sitä. Niistä löytyy varmasti itselle joku mieluinen ja tulokset on taattu!
Rintapenkki on tarkoitettu kaikille ja se on klassinen, hyvä rintaliike. Muistaa vain pyytää jonkun varmistamaan varsinkin, jos ei ole varma kuinka paljon jaksaa nostaa tai haluaa kokeilla "enkkoja". Olen itse jäänyt kerran rintapenkillä tangon alle, kun voimat yllättäen loppuivat kesken sarjan ja voin kertoa että se oli viimeinen kerta kun laitan yhtään painoa rintapenkkiin ilman, että joku on varmistamassa. (Pelkkä tanko ilman painoja painaa yksinään muistaakseni 22kg. Niissäkin voi olla eroja,mutta tämä siis se yleisin,pitkä tankomalli). Silti en pelkää rintapenkkiä, kun ei ole aihetta. Ihan niinkuin muissakin salin laitteissa, niin pitää vain pitää järki mukana ja pyytää apua aina jos tarvitsee.
Peilistä voi hyvin tarkastaa liikeradat - sitä kannattaa käyttää! Esim.askelkyykkyä tehdessä on suuri apu olla sivuttain peiliin, voidakseen tarkastaa polvien oikean asennon ja vartalon kulman.
Nämä "kummajaiset" ovat tehokkaita ja niihin kannattaa pyytää opastusta ja sisällyttää ne saliohjelmaan.
Miehillä en ole nähnyt (tietenkään poikkeuksia lukuunottamatta) niin paljoa ylläolevia mielikuvia/käyttäytymistä, mutta mainittakoon, että on pieni osa miehiä, jotka voisivat skarpata muutamassa jutussa:
- Muistaa ystävällisesti laittaa deodoranttia mennessään salille ruuhka-aikana ja pyöräyttää vaatteet pesukoneen kautta käyntejen välissä
- Putsata lammikot laitteista kun lopettaa
- Olla pätemättä, eli tulla neuvomaan (varsinkin naisia) ellei pyydetä. Liike jota nainen suorittaa, voi olla miehen mielestä outo, mutta juuri tälle naiselle yksilöllisesti opetettu.( Toki eri asia jos on turvallisuudesta kiinni ja joku meinaa vahingossa tehdä jotain missä vaara)
*Wink-Wink---KIITOS!* :D
Rohkeasti ja positiivisella asenteella kohti kuntosalia hakemaan kiinteää, kaunista ja tervettä vartaloa!