Kävelyyn tehoa sauvoilla

9.12.2014

                                       

Kun kävelysauvat tulivat muotiin reilu 10-vuotta sitten, ne yhdistettiin lähinnä ikääntyneempien apuvälineiksi. Hieman myöhemmin niiden oikea käyttötarkoitus alkoi saamaan sijaansa. Nykyään kävelysauvoja näkee yhtenään, eikä niitä enää yhdistetä voimakkaasti mihinkään ikäryhmään tai tiettyyn tarpeeseen. Ne ovat urheiluväline siinä missä kaikki muutkin vempaimet. Itse hankin kävelysauvat noin 5vuotta sitten, ihan vain kävelyn tehostamiseen ja myös uteliaisuudesta.

Kävelysauvoilla meno on huomattavasti raskaampaa kuin ilman. Vaikka näyttää että niitä vain kopsutellaan mukana, on todellisuus aivan eri ja sen tietää jokainen joka on sauvoja kokeillut.

                                                                 

Kävelysauvojen hyötyjä:

TEHO

  • - Kävely on huomattavasti raskaampaa - Syke nousee vähemmällä
  • - Sauvat aktivoivat ylävartalon mukaan liikkeeseen 
  • - Sauvat aktivoivat lantion alueella tapahtuvaa liikettä
  • - Kokonaisvaltaisempi vartalonkäyttö kuluttaa enemmän kaloreita

VAIKUTUKSET

  • - Lisähaastetta kunnolle, parantaa hapenottokykyä
  • - Vahvistaa ylävartalon lihaksia, parantaa ryhtiä
  • - Lisää ylävartalon liikkuvuutta
  • - Helpottaa niska-hartiavaivoja
  • - Vahvistaa koordinaatiokykyä
  • - Parantaa kävelytekniikkaa

KENELLE SOPII

  • - Kaikille kävelykykyisille
  • - Ylipainoisille
  • - Hieman liikuntarajoitteisille (niistä saa myös tukea tarvittaessa)
  • - Kuntoutujille (kuormittaa niveliä vähemmän kuin normaali kävely, pitää liikeradat oikeina varmemmin )
  • - Kävelystä pitäville, joita ei innosta muunlainen liikunta, mutta silti haluaisi/tarvitsisi raskaampaa liikuntaa
  • - Vaihtelua kaipaaville kävelijöille
  • - Kuntoa nostaville
  • - Niska- / hartiavaivoista kärsiville

                                                                         

Kun esimerkiksi jumpassa tai tanssissa aletaan väsymään, niin ensimmäisenä jätetään yleensä kädet pois liikkeestä. Samoin käsien mukaan otolla nostetaan liikkeiden tehoa. Mitä korkeammalle kädet nostetaan, sen raskaammaksi liike tulee. Huomattava teho alkaa, kun kädet ovat rinnan korkeudella, sydämen tasolla tai ylempänä. Kävelysauvoissa kädet eivät nouse hartiasta saakka niin korkealle, mutta niiden liikkeeseen tulee sen verran vastusta, että teho nousee tuntuvasti. Kävelysauvoilla työnnetään askellukseen vauhtia ja voimaa ylävartalolla. Tehon huomaa hyvin vauhdissa - ei tarvitse kävellä niin ripeästi saavuttaakseen saman sykkeen kuin ilman sauvoja. Sauvoja ei siis vain "kopsutella" tai puoliksi roikoteta mukana, vaan ne otetaan tietoisesti aktiiviseen käyttöön.


Oikeassa tekniikassa sauvat ovat kokoajan suunnattuna hieman takaviistoon. Sauvojen rannetuki sidotaan hyvin napakasti käteen, ettei sauvoja joudu puristamaan kävellessä. Sauvojen liike pidetään vakaana, suoraan eteen kohdistuvana eikä niiden anneta karata sivusuunnassa vartalosta poispäin. Kädet kulkevat siis kokoajan lähellä vartaloa, hartiat pidetään alhaalla rentoina. Yleisin virhe mitä näkee on, että sauvojen liike tuodaan liian eteen ja jätetään liian lyhyeksi. Sauvan piikin on tarkoitus osua maahan vastakkaisen jalan kantapään takana. Toinen mitä myös näkee paljon; sauvojen hihna jätetään liian löysäksi, jolloin käsiä joutuu puristamaan ja sauvat näyttävät helposti vain roikkuvan mukana. Silloin tehokasta työntövoimaa meneekin turhaan sauvojen puristamiseen sormilla.

Askeltaessa ryhti pidetään hyvänä, keskivartalo aktiivisena (= "napa kiinni selkään" ), askel tasaisesti rullaavana ja päkijätyöntö vahvana. Epätasainen maasto tuo lisää haastavuutta, eli myös metsäpoluille sauvat sopivat hyvin mukaan menoon. Sauvojen ala-osassa tulisi olla pehmeään maastoon sopivat piikit sekä vaihdettavissa olevat asfalttitossut. Piikeillä on ikävä nakutella kovalla alustalla, eikä niissä ole silloin juuri lainkaan pitoa. Oikea ala-osa on vähintään yhtä tärkeä kuin oikea tekniikka muutenkin.

                                                                 

Sauvoja myydään sekä urheiluliikkeissä, että useissa tavarataloissa. Omat sauvani maksoivat muistaakseni noin 20e urheiluliikkeessä.

Niitä ostettaessa tulisi kiinnittää huomiota:

- Pituus --> Oikea sauvojen pituus on oma pituus x 0,7. Käytännössä oikean pituuden näkee asennosta, jossa sauvaa pidetään kohtisuoraan lattiaan ja katsotaan että kyynervarsi jää noin 90 asteen kulmaan. Silloin sauva on oikean pituinen.

- Käsihihna ja kädensija --> Hihna tuntuu tukevalta ja sen saa tarpeeksi tiukalle ilman että se hiertää tai painaa. Kädensijasta saa hyvän otteen.

- Vaihtopäät --> Mukaan kuuluvat asfalttitassut. Ne tulee saada helposti ja tukevasti kiinni. 

- Paino ja materiaali --> Hyvät sauvat ovat kevyet mutta kestävät. Kädensija on muotoiltu ja miellyttävän tuntuista, pitävää materiaalia. Hihnoissa pehmusteet.


Joissain sauvoissa on myös erikoisominaisuuksia, kuten teleskooppinen rakenne tai irtoavia/vaihdettavia osia esim.käsilenkeissä. Hinta lähtee noin 15e ylöspäin.

                                 

Itse sanoisin nyrkkisäännöksi, että oikea pituus ja hyvät käsilenkit ovat tärkeimmät. Kävelytekniikkaa ei kannata miettiä liikaa, se löytyy usein itsestään. Jonkun aikaa käveltyään on hyvä kuitenkin tarkastaa yllämainituista ohjeista ainakin sauvan oikea kulma takaviistoon, että hartiat eivät ole nousseet korviin ja ettei huomaamattaan purista sauvoja sormillaan. Kokemuksesta voin kertoa, että sauvojen kannat on oltava valittuna lenkkimaaston mukaan. Piikeillä ei yksinkertaisesti pysty kävelemään asfaltilla, koska niihin ei saa mitään pitoa. Jos kannat ovat väärät, sitä yrittää helposti vain painella eteenpäin alta lipeävillä sauvoilla. Kun yrityksen toteaa mahdottomaksi, niin loppu lenkki menee sitten sauvoja kantaen. Ei siinä että ne olisivat raskaat, mutta kyllä niiden mukana olo silloin vaikeuttaa kävelyä turhalla tavalla. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen mennyt lenkkini sauvoja kantaen...


Suosittelen ehdottomasti edes kokeilemaan sauvakävelyä. Jos ei omia halua heti ostaa, niin joltain tutulta löytyy varmasti sauvat lainaan yhdelle lenkille. Jos ne eivät ole ihan oikean pituiset, niin niillä saa silti varmasti tuntumaa lajiin. Ei muuta kun sauvat käsiin ja kävelylle!

                                  

                                       Maisemaa aamulenkiltä

         

Näin pimeään aikaan muistutan vielä tärkeästä asiasta;  ÄLÄ LÄHDE ULOS ILMAN HEIJASTINTA!

Yhden sijaan niitä saisi mielummin olla useampia. Vaikka itse näet autoilijat, he eivät näe sinua samallalailla. Monissa kävelysauvoissa on heijastinpintaa, ja niihin voi sitä tarvittaessa laittaa myös itse. Samoin monissa ulkovaatteissa on heijastimia, muttei läheskään kaikissa eikä tarpeeksi.

Itselläni on mm.lenkkivaatteissa heijastimet;

  1. Pipossa (logossa,Catman-urheilupipo, Prisma 6.95e)
  2. Paidassa jonka kaulus tulee takin alta näkyviin, kauluksen koko pitkä vetoketju on heijastinpintainen ( Crivit Sports, Lidl 10e )
  3. Kengissä takana ja sivuilla (Adidas, vanhat, en muista hintaa enkä ostopaikkaa )
  4. Takissa ( HM sports 29,90,-) oma lisäämät molemmilla sivuilla / edessä ja sivulla

Tyttärelläni on sääntö, ettei pimeällä ovesta poistuta ilman heijastinta. Saman olen ottanut itselleni tavaksi, niin ei tule tilanteita että huomaisi heijastimen unohtuneen.

                                           Heijastin on halpa hinta elämästä!